Selecteer een pagina

Waarom zou je er voor kiezen om in een tiny house te gaan wonen? Heel veel mensen kunnen zich hier niets bij voorstellen. In Amerika is het wonen in een tiny house al jaren populair. In Nederland begint de tiny house movement ook steeds groter te worden. Zelf woon ik nog niet in een tiny house. Ik heb wel de wens om dat in de toekomst te doen. Waarom? Omdat het wonen in een tiny house volgens mij veel voordelen heeft.

1. Lage woonlasten

Je kan voor relatief weinig geld een tiny house kopen. De prijs ligt zo rond de 40.000 euro. Als je het zelf bouwt is de prijs natuurlijk lager. Daar worden zelfs cursussen voor gegeven en binnenkort ga ik dus een cursus “Hoe bouw je een tiny house” volgen. Met de lage kosten is er dus geen hypotheekverstrekker waar je elke maand bakken met geld naar toe hoeft te dragen. Meer geld over om leuke dingen mee te doen!

2. Minder onderhoud

Vergeleken met een groter huis heb je aan een tiny house veel minder onderhoud. Het schilderen van een klein huis is nou eenmaal sneller gebeurt dan het schilderen van een groot huis. Ramen lappen? Piece of cake in een tiny house. Je snapt wat ik bedoel. Minder tijd verspillen aan zaken die “moeten” gebeuren. Meer tijd over voor wat je wil en niet voor wat er moet. Wie wil dat nou niet?

3. Beter voor het milieu

Het bouwen van een huis is voor het milieu erg belastend. Voor een tiny house heb je minder materiaal nodig en dat is dus gunstig voor het milieu. Ook zijn veel bewoners van tiny houses (gedeeltelijk) zelfvoorzienend. Ze hebben zonnepanelen, een zonneboiler, en vangen regenwater op.

4. Minder spullen

Je zal niet al je spullen in je tiny house kwijt kunnen. Dat betekent dat je echt een selectie moet maken van de spullen die veel waarde voor je hebben. Ontspullen is de laatste jaren een hot item. Het boek “Spark Joy” van Marie Kondo helpt je op weg met opruimen. Het principe is simpel, Je maakt de keuze tussen iets houden of weg doen op basis van het gevoel dat je er bij krijgt. Word je er blij van, dan mag het blijven en anders hup weg ermee! Het afgelopen jaar heb ik zo mijn hoeveelheid kleding gehalveerd, mijn verzameling boeken drastisch verkleind en me ontdaan van allerlei onnodige spullen . Voelt een stuk lichter! LOVE IT, USE IT OR LOSE IT.

5. Meer energie

Je maakt minder schoon en je hebt minder werk aan je huis. Dat betekent dat je energie over houdt voor de meer waardevolle dingen in het leven. Nieuwe hobby, meer afspreken met vrienden. Vul het zelf maar in. Waar word jij blij van.

6. Goedkoper leven

Het scheelt een hoop kosten als je een tiny house hebt. Je bent minder geld kwijt aan je verzekeringen, electriciteit, verwarming. Je hebt minder ruimte voor spullen, dus koop je niet zo maar allerlei dingen, waar je achteraf toch niet zo heel veel aan hebt. Je leeft dus een stuk goedkoper en bewuster.

7. Minder werken

Minder kosten betekent dat je ook kan kiezen om minder te gaan werken. Een parttime baan of een carrièreswitch is nu dus misschien een optie. Dan heb je tijd over om van je tiny house te genieten!

 

Lijkt het jou ook wat om in een tiny house te wonen en weet jij nog andere voordelen. Laat het me weten!

Karen Elisabeth ♥